Юли

 Латинското название "Юлиус "определя месеца на Юлий Цезар  / 101 - 44 г.  пр. н. е. / . Този  и следващият месец  са  посветени на  исторически личности. До такава чест са се домогвали напразно много  императори, като Нерон например, но не са успели.

  Старите българи зоват месеца "горещник ".

 

 

 

 

 

1 юли СВЕТИ ВРАЧ

 

Денят на християнските светци Козма и Дамян се счита за "тежък "празник и на него не трябва да се работи, за да не болеят хората. Почитат в този ден народните лечители - врачки, баячки и чекръкчии. Колят курбани за здраве, а болните посещават лечебни извори, като непременно нишан от своите дрехи оставят на близкото "гиздило ", за да остане там завинаги и болестта. А хората и предание разправят, че когато много, много отдавна боговете ходели по земята наред с човеците, по нашите земи течала голяма река. Тя разделяла полето от балкана и пазела хората от злите сили оттатък планината. А на баира, зад завоя на реката под едно вековно дърва в малка къщичка живеел белобрад старец, със своята дъщеря. Той можел да говори с птиците и животните, знаел тайните на всички билки и умеел да лекува. Затова хората го обичали и почитали като бог. Не минавал ден без някой да прекрачи прага му и да занесе дарове, плодове и храна. Всички в този край били здрави , весели, живеели щастливо и дълголетно.

Но стопанинът на подземното царство, който държал заключени душите на мъртвите се разсърдил, че изпращаната от него на земята старица Смърт, често се връщала с празни ръце. Беловласият старец и неговата дъщеря лекували хората и те вече не умирали толкова често. Царят изпратил вестоносци, които занесли богати дарове на стареца, за да спре да лекува хората. "Иначе зле ще си изпатиш!"- предупредили вестоносците. Но старецът не преклонил глава, върнал щедрите царски дарове и твърдо заявил, че се е обрекъл да помага на хората.

Разгневил се страшно господарят на подземното царство и изпратил зла магьосница да накаже добрия лечител. Духнали силни ветрове, лумнали страшни огньове. Извила се люта вихрушка край реката, която изпепелила къщичката на хълма. В пламъците на огнената стихия старецът-лечител с бащина обич обвил с ръце любимата си дъщеря, за да я предпази от злите сили. Но магьосницата го превърнала в змия, а дъщеря му в чудна чаша. Така прегърнати баща и дъщеря, били вкаменени за вечни времена. Така останали и до днес, превърнати от Бог в символ на неизпепелената сила на медицината.

7 юли.   Имен ден на Недялко, Недялка. Според легендите седмият ден - неделя е под знака на  Слънцето, което е "окото на Бог"- благославящо и даряващо здраве и плодородие на хората. 

   8 юли  ПРОКОПИ ПЧЕЛАР. В този ден всяка жена прави  "тръвнена пита "/ обреден хляб с изображение на кошер/. Знайно е, че кошерът събира пчелния род, затова тази пита се раздава само на роднини за здраве и дълголетие. И още - сред кошери вода се не хвърля, особено "нощна вода".

Разказват, че едно време една жена, като се върнала от нивата, турила нощвите и омесила хляб. Сложила го в подницата и го хвърлила в пещта. Докато приготви и вечерята - мръкнало. Та взела, че хвърлила водата от нощвите от сайван`та - на двора, сред тръвните. Легнали да спят и до сутринта ръцете й се зачервили, подули се и излезли бели мехури. Завели я при един баяч и той казал, че е хвърлила "нощната вода"връз самодиви и ще изсъхнат ръцете й.

От тогава се знае, че използвана вода нощно време не се изхвърля на двора. Пускат се в нея три въгленчета и се оставя в къщи до сутринта.

15 юли . Имен ден на Владимир, Владимира, чиито имена са ` от старинното "велик владетел ".

 16 юли.   Празник за тези, които носят име Юлиян, Юлия по името месеца и на император Гай Юлий Цезар.

17 юли . Имен ден за Марин, което е мъжка форма на "твърда, постоянна "и Марина.

15, 16, 17   ГОРЕЩНИЦИ

 юли   "Радина мама, Ради думаше:

- Мъри, Раде, милна дъще,

настали са злите денови

злите денови - горещници ..."

 / Нар. песен /

В седмицата след летни Свети Атанас - жътваря, идат трите черни дни, на които народът казва "Горещници ".

Първият - 15 юли е Чурута, вторият - на 16 юли е Пърлига, а третият - на 17 юли е Марина Огнена. Хората вярват, че ако през Горещниците не се спазват определените забрани: да не се работи ни в полето, ни в градината или дома, от небето ще падне огън и ще изгори нивите и къщата. Най-страшни били Чурута и Марина Огнена.

На Чурута угасвали огъня във всички къщи и чак на третия ден, на Марина огнена насред хорището двама близнаци го палели, чрез триене на липови колци с лесково вретено. "Нов огън "му думали, "жив "огън, от който палели всяко огнище и който лекувал всички болести на света.

Българите вярват, че Света Марина Огнена държи под ключ всички живи твари и който я почита, пуща му малки гадини, да не сторят пакост на човека. Светицата била и лечителка. На деня й в Пиринския край има обичай болните да се къпят в топли извори или с топли билкови отвари. А после на плодно дръвче край извора нишан връзвал болния : я конец, я парцалче от дрехата, за да се "върже "и болестта.

Този ден е празник и за занаятчиите, що боравят с огън ковачи, железари, калайджии, медникари и грънчари. Стопанките им правят пити, мажат ги с мед и ги раздават по комшии, за да им е спорна работата на мъжете  през годината и на късмет.

Позабравили сме тези отколешни празници, но са останали спомените за тях, като старинни култове, свързани с почитането на слънцето и огъня - като негов земен еквивалент.

20 юли ИЛИНДЕН

Празникът е свързан с почитания от славяните бог на гръмотевиците и светкавиците Перун.

Народната традиция повелява в чест на Илия Гърмовник да се коли най-стария петел - подмладяват се петлите в дома. Подмладяват се "петлите "и в селището - на тоя ден се извършва и опасването на новите ергени. Това става на хорището пред стари и млади. Когато някой момък се заергенее и реши, че вече може къща да гледа и дом да създаде, вечерта на хорото най-старият все още неженен мъж в селото поема от майката на момъка или негова сродница нов червен пояс и ритуално опасва момъка. Като държи единия край, момъкът хваща другия, поставя го под "гивися"/ гърдите/ и започва да се завива в посока надясно, приближавайки другия край. А в това време старият ерген благославя: "Е-хей! Както са усуква пояса, тъй да са сучат момите край него!"Амин! - добавят другите и започва "въртяното хоро". Старият ерген "вкарва "момъка в хорото и той добива статус на ерген и вече може да задява момите, без да предизвиква присмеха на другите ергени.

После ходят на оброчището и правят обща трапеза.

Момите в тоя ден не се мият, че Змей Горянин ще залюби тая, що се е умила.

Освен носещите името на светеца / Илия, Илиана, Илиян, Илко, Илка/, този ден почитат кожари, кожухари, самарджии и керемидчии.

27 юли ПАНТЕЛЕЕВДЕН

Народът нарича Свети Пантелеймон - Пантелей Пътник или още Воден Пантелей. Пантелеймон от старогръцки значи "всемилостив ".

Хората го почитат, за да няма по земята силни порои и наводнения. Тоя ден почитат и врачки, баячки и чекръкчии, защото Свети Пантелеймон бил велик церител на всички болести. Българите в селищата около Азовско море вярват, че на Пантелеевден лястовиците и щъркелите се събират, за да си тръгнат към зимовище, или както казват старите : "Щъркелите отиват за сняг ".

31 юли БОГОРОДИЧНИ ЗАГОВЕЗНИ. Правят трапеза с обредна "заговезнишка пита", която се чупи, а не се реже. Ястията са блажни. В някои селища следващите три дни тримирят - гладуват, за да се пречистят телом и духом.

 

 

 

 

<<     >>