Октомври

Октомври. Октомври в римския календар е осмият месец в годината.  Старите хора му казват  "Митровски месец "или още "листопад ".

 В Тракия есента до Димитровден наричат "Бабино лято ", в  което усилено се прибира реколтата. Затуй и празниците са по-малко.

10 октомври - Имен ден на Филип

14 октомври ПЕТКОВДЕН

В деня на Света Петка е забранено да се преде и плете. Според фолклорната ни митология тя е леля на Свети Димитър. В нейния ден децата  не бива да се къпят, а който не пости в петъка преди празника, вярват, че може да се удави.

Имен ден за Петкана, Петрана, Пенка, Петко. 

18 октомври Имен ден на Златко, Златка. Лъскат се златните    накити, за да носят здраве и късмет на притежателите си. 

26 октомври  ДИМИТРОВДЕН, / Разпуст /

Димитровден е един от най-тачените празници за българите. Според легендите в Тракия, Свети Димитър е покровител на зимата и студа и е по-голям брат на Свети Георги. Той язди червен кон, има дълга бяла брада, от която се изсипва снега. В  Северна България наричат празника още Разпуст, защото на този ден освобождавали ратаите и гурбетчиите и се договаряли за следващата година. Най - грижовните били дарувани и с един кат нови дрехи, овен или агне.

  На този ден старите българи от Приазовието гадаели по месечината. Ако тя очертаела пълен кръг, вярвали, че пролетта ще настъпи рано и пчелите ще препълнят кошерите с мед.

Около Димитровден завършвали строежите на новите къщи. Стопани и комшии дарявали зидарите, а баш-майсторът викал над поставения на покрива дървен кръст, дюлгерски благослов за здраве и берекет в новия дом. Обичаят изисквал стопанинът да заколи бял овен и да покани цялото село на освещаването на дома в този ден.

 Най-почитан е Димитровден от именниците / Димитър, Димитрина, Димо, Дима, Митко,  Митра/. По стар обичай на имен ден се отива неканен и непременно бели китки се носят на този празник, за да е блага зимата. А цветята се усукват с ален конец, та почетеният именник или именница да са бели и червени през годината.  

27 октомври МИШИНДЕН

Тачат го жените, не работят домашна работа, за да не пакостят мишките на дома и посевите. Зашиват предната и задната част на полите си, за да "зашият "символично очите на мишките.

 

 

<<     >>